duminică, 21 octombrie 2012

Ochii şi calculatorul, cine pe cine?

Afectiuni ale ochilor


Cred că deja nu ne mai putem imagina viaţa de astăzi fără calculator. Dependenţa este atât de mare, încât medicii au şi catalogat-o drept „sindromului privitului la calculator”. Datele mondiale arată că circa 75% din cei care petrec timpul zilnic în faţa monitorului, au diverse probleme.
Din punct de vedere fiziologic, ochiul omului nu a fost „prevăzut” pentru o astfel de realitate. Ca urmare a petrecerii timpului în faţa calculatorului, ochii  sunt suprasolicitaţi. Având privirea fixată în monitor, muşchii se încordează, ochii noştri clipesc mai rar şi devin astfel mai uscaţi. Iar clipitul este metoda naturală a organismului de a lubrifia ochii şi de a preveni uscarea lor. Prin clipit, se reface filmul lacrimal. Dacă nu clipim cât trebuie, filmul lacrimal se rupe şi apare senzaţia de nisip în ochi sau înroşire. Dacă în mod normal omul clipeşte aproximativ de 15-20 de ori per minut, atunci în faţa monitorului – 5 ori.
 
La persoanele care lucrează mult timp la calculator, dar şi la tinerii care îşi petrec o bună parte a timpului liber în faţa PC, există riscul de apariţie a miopiei.
 
Fluxul de lumină joacă un rol important pentru sănătatea ochilor. Acesta trebuie să fie unul constant: ochiul este capabil să perceapă frecvenţa de ardere a becului electric. Dacă e să alegem între lumina albă artificială de „proastă calitate” şi cea galbenă, optaţi pentru cea galbenă – este mai sănătoasă.
 
Pentru a ne proteja ochii şi vederea, ţineţi cont de următoarele sugestii:
 
- Faceţi o pauză de 15 minute la fiecare oră petrecută la calculator.
- Iluminaţi corect locul dvs. de muncă.
- Dacă aveţi în birou climatizator, este nevoie şi de un vaporizator sau ionizator de aer pentru restabilirea nivelului normal de umiditate.
- În cazul senzaţiei de ochi uscaţi folosiţi, la necesitate, lacrimi artificiale.
- Dacă nu aveţi probleme de vedere, folosiţi la calculator o pereche de ochelari simpli cu lentile anti-reflexive (acestea măresc contrastul imaginii şi estompează blicurile de la monitor).
- Limitaţi accesul copiilor la computer – maximum 30 min pe zi.
 
2 exerciţii pentru relaxarea muşchilor ochiului:
 
1. Fixaţi cu privirea un obiect mai departe de 10 metri şi unul de aproape. Plimbaţi ochii departe-aproape. Repetaţi exerciţiul de câteva ori.
2. Mişcaţi de câteva ori la rând globii oculari, sus-jos, stânga-dreapta, după acele de ceasornic şi invers.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu