marți, 2 octombrie 2012

Grupele sanguine


În 1900 a fost descoperit primul sistem de determinare a grupelor sanguine - AB0 - în urma mai multor încercări de transfuzie nereuşite. Totuşi, cauzele pentru care pacienţii mureau au fost elucidate. Astfel, s-au descoperit patru grupe sanguine diferite: A, B, AB si 0 (sau grupele 1, 2 ,3 şi 4). Diferenţa acestora era dată de prezenţa antigenilor la suprafata globulelor rosii. Excepţia o constituie grupa 0 (denumire provenită de la faptul ca nu conţine antigeni), ale carei globule roşii conţin totuşi o substanţă cu rol de antigen, denumita aglutinogen.
Cel de-al doilea sistem – Rhesus - este necesar în caz de imunizări şi în special în cazul incompatibilităţii dintre fetus şi mamă. Sistemul Rhesus: Rh + (pozitiv) sau Rh – ( negativ) este al doilea sistem antigenic specific globulelor roşii. Potrivit statisticilor, aproximativ 85% din populaţie au Rh pozitiv, în timp ce restul de15% au Rh negativ.
Contrar opinei unora este foarte posibil ca un copil să aibă o grupă sanguină complet diferită de a părinţilor, chiar dacă aceşti au amîndoi aceeaşi grupă sanguină tabelul 1
Grupa sanguina
Părinte 1
Grupa sanguină
Părinte 2
Grupa sîngelui a copilului
A
A
A or 0
A
B
A, B, AB or 0
A
AB
A, B, AB
A
0
A or 0
B
B
B or 0
B
AB
A, B, AB
B
0
B or 0
AB
AB
A, B, AB
AB
0
A, B
0
0
0
 Vă propun un calculator care identifică grupa sanguină în dependenţă de grupele sanguine ale părinţilor.(click pe imagine) 

Cum se calculează grupa sanguină a copilului

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu