Grupele sanguine

   Grupa de sînge este o caracteristică mostenită de la părinţi, care determină compatibilitatea cu alte persoane în situaţia unei transfuzii de sînge. Stabilirea acesteia este foarte importantă pentru a se putea şti, în caz de boli sau accidente grave, care este grupa de sînge de care persoana afectată are nevoie. Cea mai întalnită grupă de sînge este A pozitiv şi cea mai rară este AB negativ. În cazul unei transfuzii greşite, persoana care primeşte sînge de la un donator diferit intră în şoc transfuzional şi decedează.

  Sîngele este constituit din plasmă şi din trei feluri de celule sangvine: leucocite (globulele albe), eritrocite (globulele rosii) şi trombocite (plachete sagvine, celule cu rol în coagularea sangelui). Grupa sanguină a unei persoane depinde de antigenii (substanţe care stimulează răspunsul sistemului imunitar - adica proteine şi zaharuri) prezenţi la suprafaţa globulelor rosii. Cînd o persoană primeşte sînge, antigenii anunţă organismul ca este vorba de un corp străin. Aceştia determină daca o transfuzie de sînge va fi acceptată sau nu.

În 1900 a fost descoperit primul sistem de determinare a grupelor sanguine - AB0 - în urma mai multor încercări de transfuzie nereuşite. Totuşi, cauzele pentru care pacienţii mureau au fost elucidate. Astfel, s-au descoperit patru grupe sanguine diferite: A, B, AB si 0 (sau grupele 1, 2 ,3 şi 4). Diferenţa acestora era dată de prezenţa antigenilor la suprafata globulelor rosii. Excepţia o constituie grupa 0 (denumire provenită de la faptul ca nu conţine antigeni), ale carei globule roşii conţin totuşi o substanţă cu rol de antigen, denumita aglutinogen.
Cel de-al doilea sistem – Rhesus - este necesar în caz de imunizări şi în special în cazul incompatibilităţii dintre fetus şi mamă. Sistemul Rhesus: Rh + (pozitiv) sau Rh – ( negativ) este al doilea sistem antigenic specific globulelor roşii. Potrivit statisticilor, aproximativ 85% din populaţie au Rh pozitiv, în timp ce restul de15% au Rh negativ.
Contrar opinei unora este foarte posibil ca un copil să aibă o grupă sanguină complet diferită de a părinţilor, chiar dacă aceşti au amîndoi aceeaşi grupă sanguină tabelul 1
Grupa sanguina
Părinte 1
Grupa sanguină
Părinte 2
Grupa sîngelui a copilului
A
A
A or 0
A
B
A, B, AB or 0
A
AB
A, B, AB
A
0
A or 0
B
B
B or 0
B
AB
A, B, AB
B
0
B or 0
AB
AB
A, B, AB
AB
0
A, B
0
0
0
 Vă propun un calculator care identifică grupa sanguină în dependenţă de grupele sanguine ale părinţilor.(click pe imagine) 

Cum se calculează grupa sanguină a copilului

Un comentariu: